Skip to content Skip to footer

Een andere kijk op stress

De keuze die we altijd hebben is vechten of vluchten, mee met de meute of je eigen pad bewandelen. Maar met onze behoefte aan waardering, bevestiging en zekerheid is mee gaan met de meute makkelijker en meer sociaal geaccepteerd dan je verzetten en je eigen mogelijkheden creëren. Bij deze laatste optie is het uitgangspunt uitgaan van je eigen kracht. Dit doe je met zelfvertrouwen en geloven in het kunnen creëren van je eigen zekerheden.

Onthaasting is dus niet perse het antwoord op burn-outs en stress: de manier waarop jij je tot de wereld verhoudt en naar de wereld kijkt en in symbiose daarmee leeft wel; consequent en congruent handelen in relatie tot je basisbehoefte. Zo wapen je jezelf tegen de gejaagdheid van het moderne leven.

Het leven raast door en de meesten onder ons doen vrolijk mee. Stilstand is immers achteruitgang. Maar wie altijd blijft doorrennen, holt zichzelf uiteindelijk voorbij. En daar zit je dan op de bank met je burn-out. De oplossing is in verbinding staan met je basis behoefte in relatie tot je omgeving. Zodat jij je kunt laten raken door de wereld en vice versa.

Groei, genereren anno 2018 is het uitgangspunt geworden in onze maatschappij. En stilstand is anno 2018 hetzelfde als achteruitgang. Wie vooruit wil in het leven (of uberhaupt dezelfde positie wil behouden op de sociale- of carriereladder), zal moeten meedoen. Geleefd worden door je agenda geeft tegenwoordig aan hoe succesvol je bent.

We klagen steen en been dat we het te druk hebben en preken hoe belangrijk tijd voor onszelf en gezin eigenlijk is. Maar stiekem preferen we een volle agenda toch boven een lege en hebben we liever tien deadlines dan het nutteloze gevoel dat er niks van ons verwacht wordt.

Zo zit onze maatschappij nu eenmaal in elkaar. We willen overal het maximale uithalen, werk, kennis, relaties, vriendschappen, sport en hobby’s. Maar ook vooral gezonder en fitter worden? Wie durft te kiezen hoort niet bij de meute maar wordt niet ziek. De keuze is aan jou.

Door: Ries Cosmetics

Leave a comment

0.0/5